Besnijdenis kind

Achtergrond

Een circumcisie ofwel besnijdenis, is een ingreep die reeds duizenden jaren oud is. Tevens is het waarschijnlijk de eerste chirurgische ingreep in de geschiedenis van de mens. Tot op de dag van vandaag is deze ingreep een gebruikelijk voorkomen. In de Verenigde Staten is circa 70% van de mannelijke bevolking besneden en naar schatting waren er in 2006 wereldwijd circa 30% van alle mannen besneden. Indicaties voor circumcisie variëren van medische noodzaak (o.a. phimosis, paraphimosis, recidiverende balinitis) tot religieuze en/of culturele tradities. Daarnaast kan men circumcisie overwegen om seksuele redenen zoals ejaculatio praecox, maar ook om hygiënische en cosmetische redenen. Circumcisie wordt daarnaast toegepast in de preventieve geneeskunde, bijvoorbeeld ter preventie van prostaatkanker en/of SOA’s. Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat de kans op een HIV-infectie door circumcisie met circa 50% wordt gereduceerd. Derhalve heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) grootschalige circumcisieprojecten geïnitieerd om HIV verspreiding tegen te gaan.

BESNIJDENIS KIND
In onze kliniek worden jongens onder plaatselijke verdoving besneden, zijn de ouders en andere familieleden bij de ingreep aanwezig en gaat de jongen meteen na de besnijdenis weer terug naar huis.

Voorbereiding
Zorg dat uw zoon zich voor de besnijdenis gedoucht heeft. De operatie geschiedt onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat uw zoon vóór de ingreep gewoon kan eten en drinken. Als uw zoon ouder is dan 4 jaar, dan is het belangrijk dat u hem goed voorbereidt op de besnijdenis. 
U kunt hem vertellen dat hij een prikje voor de verdoving krijgt en dat het ‘velletje’ wordt weggehaald zonder dat hij pijn zal voelen.

Geef uw zoon 1 uur vóór de ingreep paracetamol volgens onderstaand schema:

Leeftijd Dosering Paracetamol
Tot 6 maanden 1 zetpil 60 mg elke 4 uur, max. 4 zetpillen per dag
6 – 12 maanden 1 zetpil 120 mg elke 4 uur, max. 4 zetpillen per dag
1 – 6 jaar 1 zetpil 240 mg elke 4 uur, max. 4 zetpillen per dag
6 jaar en ouder 1 zetpil 500 mg elke 4 uur, max. 3 zetpillen per dag

Neemt u schoon ondergoed en/of een schone luier mee. Neem ook iets te drinken mee om het kind te troosten na de prikjes.


De methode
De besnijdenis wordt uitgevoerd volgens de klassieke chirurgische methode. Allereerst wordt de penis verdoofd door middel van één of enkele injecties. Vóór de prik krijgen kinderen nog een verdovende zalf zodat ze de prik niet of zo min mogelijk voelen.  Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, wordt vervolgens de voorhuid losgemaakt van de eikel en weggeknipt. Tenslotte wordt de overgebleven huid met enkele oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel.

De hele ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Bij oudere kinderen adviseren wij om strakke onderbroeken te dragen (geen boxershorts).


Nazorg

  • Pijnstilling
    Geef uw zoon ná de besnijdenis een zetpil Paracetamol volgens onderstaand schema:
Leeftijd Dosering Paracetamol
Tot 6 maanden 1 zetpil 60 mg elke 4 uur, max. 4 zetpillen per dag
6 – 12 maanden 1 zetpil 120 mg elke 4 uur, max. 4 zetpillen per dag
1 – 6 jaar 1 zetpil 240 mg elke 4 uur, max. 4 zetpillen per dag
6 jaar en ouder 1 zetpil 500 mg elke 4 uur, max. 3 zetpillen per dag
  • Bad of douche
    Houd de wond 24 uur droog. Hierna is het belangrijk dat u het liefst twee maal daags wast met handwarm water zonder zeep of shampoo.
  • Hechtingen
    De hechtingen lossen vanzelf op en verdwijnen na 2 tot 3 weken.
  • Zwelling en/of verkleuring van de huid
    Na de besnijdenis kan de penis en/of de balzak wat gezwollen en blauw verkleurd zijn. Dit komt door de prik van de verdoving en verdwijnt vanzelf. Vooral aan de onderkant van de eikel, maar ook op de eikel zelf, kan een geel beslag ontstaan. Dit kan lijken op pus, maar dit is echter “wondbeslag” dat na ongeveer een week vanzelf verdwijnt.


Mogelijke complicaties
De kans op complicaties na een besnijdenis is zeer gering maar kan nooit volledig uitgesloten worden.

De mogelijke en bekende complicaties zijn:

  • Nabloeding: na de besnijdenis kan het zijn dat de wond nog een beetje nabloedt. Dit is niet erg en stopt meestal vanzelf. Als de wond echter blijft bloeden, neemt u dan contact met ons op.
  • Infectie en koorts: als de penis na ongeveer 5 tot 7 dagen dik, rood en pijnlijk is, dan is er waarschijnlijk sprake van een wondinfectie. Neemt u in dat geval contact met ons op.
  • Niet kunnen plassen: soms hebben jongens na de besnijdenis moeite met plassen. Als de patiënt 12 uur na de besnijdenis nog niet geplast heeft, moet contact worden opgenomen met de arts van HAYAT Medical Clinic.